Kotihoito ja tukipalvelut
Menina Varjela
Palveluvastaava,
Puh. 050 5539 518
Kotiutushoitaja ja sairaanhoitaja
Puh. 040 9013 049
Kotihoidon päivystysnumero klo 7.00-21.30
Puh. 040 5617 661
Kotipalveluja voivat saada ikäihmiset, vammaiset ja sairaat tai henkilöt, joiden toimintakyky on muun syyn vuoksi alentunut. Lapsiperheillä on oikeus saada kotipalvelua, kun se on välttämätöntä lapsen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Palvelujen tarve arvioidaan tapauskohtaisesti.
Kotihoito tukee ja auttaa, kun asiakas tarvitsee sairauden tai alentuneen toimintakyvyn vuoksi apua kotiin selviytyäkseen arkipäivän askareista ja henkilökohtaisista toiminnoista kuten hygienian hoitamisesta. Kotihoidon työntekijät ovat pääasiassa lähihoitajia.
Kotihoidon työntekijät seuraavat myös asiakkaan vointia ja neuvovat palveluihin liittyvissä asioissa asiakkaita ja omaisia.
Kotihoidon tai -palvelun maksu määräytyy sen mukaan, onko kyse tilapäisestä vai jatkuvasta avuntarpeesta.
Tukipalvelut täydentävät muuta kotihoitoa
Tukipalveluilla täydennetään kotihoidon antamaa henkilökohtaista huolenpitoa. Tukipalvelut ovat monesti ensimmäisiä palveluita, joita asiakas tarvitsee itsenäisen asumisen tueksi. Tukipalveluita voivat saada myös henkilöt, jotka eivät tarvitse muuta kotihoidon palvelua.
Tukipalveluja ovat:
- ateriapalvelu
- vaatehuolto
- asiointipalvelut
- turvapuhelin
Liikkumista tukevia palveluja:
- kuljetuspalvelu
Tukipalveluja saa kunnan vanhus- tai vammaispalvelujen kautta. Kunta voi tuottaa tukipalvelut itse tai ostaa ne yksityisiltä palveluntuottajilta.
Tukipalveluilla on yleensä kuntakohtainen hinnasto, eivätkä niiden maksut sisälly ruokakunnan tulojen ja henkilömäärän mukaan määräytyvään kotipalvelumaksuun.
Palvelu- ja hoitosuunnitelma laaditaan toimintakyvyn perusteella
Laadukas kotihoito perustuu asiakkaan toimintakyvyn arviointiin ja sen perusteella laadittavaan palvelu- ja hoitosuunnitelmaan. Suunnitelma laaditaan yhdessä kunnan ja palvelun käyttäjän kanssa. Sen toteutumista seurataan ja sitä tarkistetaan palvelujen tarpeen muuttuessa.
Ikääntyvän palveluopas
Suomi.fi:n Ikääntyvän palveluoppaasta löytyy helposti eri asiantuntijatahojen ikääntyville tuottama tieto. Oppaassa esitetään käytännön tietoa siitä, mitä ikääntyvän ihmisen eri elämäntilanteissa kannattaa ottaa huomioon sekä mitä apua ja tukea julkishallinto ja järjestöt tarjoavat.
Opas palvelee niin aktiivisia seniorikansalaisia kuin jo heikkokuntoisia vanhuksia – heidän omaisiaan ja läheisiään unohtamatta.
- Asumiseni
Tietoa kotona asuvan avunsaantimahdollisuuksista sekä kodin ulkopuolisesta asumisesta ja maksuista. - Raha-asiani
Tietoa kotitalouden raha-asioista, eläkkeistä, vakuutuksista, verotuksesta sekä terveys- ja sosiaalipalvelujen asiakasmaksuista ja perintöasioista. - Henkinen hyvinvointini
Tietoa voimavarojen lähteistä sekä hyvinvoinnin kuormittajista ja uhista. - Terveyteni
Tietoa terveistä elämäntavoista, sairauksien ennaltaehkäisystä ja terveyspalvelumaksuista sekä vanhenemisen aiheuttamista muutoksista kehossa. - Oikeuteni
Tietoa ikääntyvän kansalaisen oikeuksista eri tilanteissa: kuntalaisena, asukkaana, potilaana, potilaan omaisena ja kuluttajana. - Kuoleman kohdatessa
Neuvoja läheisen poismenon kohtaamiseen sekä ohjeita kuolemantapauksessa toimimiseen ja hautajaisjärjestelyihin.
Ikääntyvän palveluoppaan sisällön suunnitteluun ovat osallistuneet Senioriliike, Sosiaali- ja terveysministeriö, Kansaneläkelaitos, Kuurojen liitto, Kuntaliitto, Tampereen kaupunki, Valtiokonttori ja Verkkotie.
Palveluoppaan tiedot perustuvat lisäksi eri viranomaissivustojen, kaupunkien ja kuntien sivustojen, tutkimusten, asiantuntijajärjestöjen ja erilaisten vanhusalan hankkeiden tuottamaan julkiseen tietoon sekä vanhustyön ammattilaisten antamiin tietoihin.