mustikanraakileet.jpg

Rakennuksen rakentamiseen on oltava rakennuslupa.
(Maankäyttö- ja rakennuslaki 125 §)

Rakennuslupaa edellyttää mm.

• uudisrakennus
  • lisärakennus (laajennus)
  • uudestaan rakentamiseen verrattava muutos (vanhan rakennuksen rakennusosien uusiminen uudisrakentamiseen verrattavalla tavalla)
  • rakennuksen kerrosalaan laskettavan tilan lisääminen (esim. ullakkotilan muutos asuintilaksi, autokatoksen muutos autotalliksi, autotallin muutos asuintilaksi tai vast.)
  • muu korjaus- ja muutostyö, jos sillä voi olla vaikutusta rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen ja terveydellisiin oloihin (esim. uutta savupiippua vaativa tulisija)
  • rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen olennainen muutos (esim. loma-asunnon muutos pysyväksi asunnoksi, varaston muutos korjaamoksi, karjarakennuksen muutos konesuojaksi yms.)

Seuravissa toimenpiteissä sovelletaan lupamenettelyn asemasta ilmoitusmenettelyä:

1. Asema- ja ranta-asemakaava-alueella omakoti- ja loma-asuntotontilla sekä rantaosayleiskaavan RA-alueella yhden enintään 15 m2 suuruisen lämpöeristämättömän puurakenteisen vajan ja yhden enintään 15 m2:n suuruisen katoksen rakentamiseen, kun se on sijoitettu asema- ja ranta-asemakaavan sekä rantaosayleiskaavan mukaiselle rakennusalalle ja laissa ja sen nojalla annetuissa määräyksissä vaaditut eräisyysvaatimukset täyttyvät.
  2. Mom. 1 ulkopuolelle jäävillä alueilla asuinrakennukseen kuuluvan yhden enintään 20 m2:n suuruisen lämpöeristämättömän tulisijattoman talousrakennuksen ja yhden enintään 25 m2:n suuruisen katoksen rakentamiseen, kun se on sijoitettu vähintään viiden metrin etäisyydelle naapurin rajasta.

Rakennuslupa on voimassa viisi vuotta ja työt on aloitettava kolmen vuoden kuluessa luvan myöntämisestä. Rakennuslupaviranomainen voi pidentää luvan voimassaoloa työn aloittamista varten enintään kahdella vuodella. Työn loppuunsaattamista varten määräaikoja voidaan pidentää enintään kolmella vuodella kerrallaan.

Lisää tietoa rakentamisen luvista löytyy kunnan rakennusjärjestyksestä sekä Suomen ympäristökeskuksen kotisivuilta.