Hyppää sisältöön
kaislikko.jpg
Copyright 2020 - Perusvarma Juupajoki -logo, linkki etusivulle

Vaakuna ja juhlavuoden logo

vaakuna

Juupajoen vaakuna on Juupajoen kunnan tunnus. Aiheen tunnukset viittaavat kahteen tärkeään kunnassa vaikuttaneeseen laitokseen. Havunoksa kuvaa nykyään satavuotiasta Hyytiälän metsäasemaa, ja vuota sittemmin lakkautettua Korkeakosken kenkätehdasta.

Vaakunan selitys on ”hopeakentässä punainen vuota, jossa kultainen havunoksa.” Vaakunan on suunnitellut Olof Eriksson, ja Juupajoen kunnanvaltuusto hyväksyi sen kokouksessaan 24. marraskuuta 1956. Sisäasiainministeriö vahvisti vaakunan käyttöön 26. huhtikuuta 1957.


Juhlatunnuksen tarina – vaakunasta villiksi virraksi

Logo 100 small 2

Sain Juupajoen kunnalta mieluisan tehtävän, kun he pyysivät minua suunnittelemaan kunnalle juhlavuoden symbolin.  Ensin ajatukseni oli tehdä symbolista vaakunan tyylinen. Hahmottelin tunnukseen kenkätehtaan tornia ja virtaavaa koskea. Ensimmäiset ehdotukseni nähtyään tilaaja pyysi yksinkertaistamaan sitä. Toiveena oli, että tunnus ilmentäisi Juupajoen ihmisläheisyyttä ja mutkattomuutta. Muotokielestä toivottiin myös modernia ja selkeää. Tekstityypiksi toivottiin sellaista, joka löytyy joka koneesta. Pikkuhiljaa kosken aalloista muotoutuikin iloinen pyöreälinjainen sana JUU, tekstiosaan sen seuraksi sopi parhaiten simppeli, päätteetön helvetica/arial ja aaltojen väriksi valikoitui selkeä sininen. Myöhemmin kunnassa vieraillessani minulle tuli vahvasti sellainen tunne, että kun Juupajoella väitellään, niin näinä vaikeina aikoina siellä juupas voittaakin eipäksen. Onnea ja menestystä 100-vuotiaalle jatkossakin!

Suunnittelijan tarina – kuvitteellista elämää

Valmistuttuani graafisen suunnittelun medianomiksi 1990, työskentelin kymmenisen vuotta mainostoimistossa. Vuonna 2003 perustin oman yrityksen. Ensin tein graafista suunnittelua muun työn ohella.  

Nykyään oma yhden naisen yritykseni Pingraf tarjoaa asiakkaille graafista suunnittelua, kuvitusta sekä valokuvausta. Asiakkaitani ovat muun muassa Hiihtokeskus Himosvuori Oy, ThyssenKrupp Aerospace Oy, Huopaliike Lahtiset Ay, Himoslomat sekä Jämsän kaupunki. Olen opiskellut myös verkkoviestintää ja tarkoitukseni onkin jatkossa palvella asiakkaitani entistä enemmän myös verkossa perinteisen median lisäksi.  

Olen iloinen siitä, että saan tehdä työtä, josta pidän niin paljon, että se on toisaalta myös harrastukseni. Graafisen suunnittelun ja valokuvauksen lisäksi harrastan laajasti muitakin kuvataiteita ja kulttuuria niin tekijänä kuin kuluttajanakin. Molemmissa rooleissa saa jatkuvasti oppia uutta. Valmiiksi tässä ammatissa ei tule koskaan.

Päivi Hasala


Kunnan nimikkokukka

Convallaria majalis lJuupajoen valtuusto on valinnut kielon kunnan nimikkokukaksi.

Kielo (Convallaria majalis) on Convallaria-sukuun kuuluva monivuotinen, ruohovartinen kasvi. Se on myös sukunsa ainoa laji, vaikka jotkut tutkijat katsovatkin sen eri maantieteelliset muodot omiksi lajeikseen. Kielo kukkii touko–kesäkuussa valkoisin, hyväntuoksuisin kukin. Sen lehdet ovat ehytlaitaiset ja kielen muotoiset, joiden perusteella se on saanut suomenkielisen nimensä. Lajin tieteellinen nimi puolestaan viittaa Raamatun Laulujen lauluun.

Kielo on kaikilta osiltaan myrkyllinen kasvi ja siitä on löydetty ainakin 38 sydämen toimintaan vaikuttavaa ainetta. Tästä syystä sitä on käytetty myös muun muassa sydänlääkkeenä jo vuosisatojen ajan. Tämän lisäksi kieloa on käytetty muun muassa joulukukkana ja puutarhakasvina. Kielosta on jalostettu myös koristekasveja. Kieloja kasvaa monentyyppisissä metsissä napapiirin eteläpuolelta Etelä-Eurooppaan ulottuvalla alueella. Edellä mainitut kielon muut muodot kasvavat Amerikassa ja Aasiassa samoilla leveysasteilla. Kielo valittiin kansanäänestyksellä Suomen kansalliskukaksi vuonna 1967. Muualla maailmassa kielon voi nähdä esimerkiksi useiden paikkakuntien vaakunoissa.


 

juupajoki vaakunaJuupajoen kunta

Koskitie 50
35500 Korkeakoski

Kunnanviraston aukioloajat
ma 9.00 - 16.00
ti - pe 9.00 - 15.00

1

juupajoki vaakunaJuupajoen kunta

Koskitie 50
35500 Korkeakoski

2
3

Kunnanviraston aukioloajat
ma 9.00 - 16.00
ti - pe 9.00 - 15.00