Hyppää sisältöön
kukkaloistoa_koskitiella_2.jpg
Copyright 2021 - Perusvarma Juupajoki -logo, linkki etusivulle

Nuorten päihteiden käyttö herättää valtakunnallisesti huolta, keskustelua ja monenlaisia kysymyksiä niin nuorten kuin heidän vanhempiensa keskuudessa. Juupajoella tähän vastataan omalla päihdevalistusmallilla.


Malli koostuu monipuolisista luennoista ja työpajoista, joissa käsitellään päihteiden käyttöä, niiden aiheuttamaa riippuvuutta ja moninaisia seurauksia sekä sitä, kuinka laajasti ja monen elämään yhden henkilön päihteiden käyttö vaikuttaa. Päihdevalistusmallimme tukeutuu ajatukseen, jossa rehellinen ja moninäkökulmainen valistus on tehokasta päihde- ja mielenterveysongelmien sekä niistä aiheutuvien kustannusten ja inhimillisen kärsimyksen ennaltaehkäisyä. Mallin sisältö on kokonaisuudessaan suunniteltu yhteistyössä päihde- ja hyvinvointialan yhdistysten, ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden kanssa.

Päihdevalistusmalli on kolmevuotinen nonstop-toteutus. Sen erilaisten toimenpiteiden tavoite on pyrkiä ehkäisemään riippuvuuksia ja mielenterveysongelmia lisäämällä tietoutta päihteiden käytön riskeistä ja seurauksista sekä päihderiippuvuudesta sairautena. Mallin mukaiset tapahtumat ja keskustelu vähentävät aiheeseen liittyvää stigmaa sen kaikilla osa-alueilla. Erityisesti nuorille suunnattujen osa-alueiden tavoitteena on lisätä nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä

Projekti käynnistyi vuonna 2020 koululaisille ja koulun henkilökunnalle suunnatulla teemapäivällä. Sen lisäksi lukukaudella 2020-2021 koulukeskuksella vieraili ammattilaisia ja kokemusasiantuntijoita, joiden avulla perehdyttiin päihteiden käytön seurauksiin ja esimerkiksi päihderiippuvuuteen sairautena. Malliin liittyi myös yläkouluikäisille suunnattu, koko lukuvuoden kestänyt tunne- ja vuorovaikutustaitoja tukeva sekä itsetuntemusta lisäävä oppimiskokonaisuus. 

 

Päihdevalistuspäivä 2.11.2021

Seuraavana päihdevalistusmallin toimenpiteissä on vuorossa 2.11. järjestettävä päihdevalistuspäivä kaikille kunnan 6.-9. -luokkalaisille ja koulun henkilökunnalle. Ohjelma koostuu ammattilaisten, kokemusasiantuntijoiden, poliisin ja päihderiippuvaisten läheisten puheenvuoroista. Mallin sisällöt on suunnattu ensisijaisesti yläkouluikäisille ja heidän huoltajilleen, mutta samalla myös kaikille kuntalaisille. Tästä syystä järjestetään päihdevalistuspäivän sisältöjen mukainen kaikille avoin yleisötilaisuus Juupajoen uudella vapaa-aikatalolla 2.11. klo 17:15 alkaen.

 

Tervetuloa paikalle! 

 Päihdevalistuspäivän avoimen tilaisuuden ohjelma 02112021

ILLAN PUHUJIEN ESITTELY:  

 

 

Jari Kinnunen kansanedustaja rikoskomisario

Olen kansanedustaja, rikosylikomisario vv. Jari Kinnunen. Eduskunnassa tehtäviini lukeutuu liikenne- ja viestintävaliokunta ja lakivaliokunnan varajäsenyys. Poliisina ehdin toimia liki 40 vuotta. Tärkeitä arvoja ovat mm. ihmisten tasa-arvo, toisen auttaminen, avoimuus ja rehellisyys. Minulle tärkeitä asioita ovat mm. ihmisen kokonaisturvallisuus. Olen saanut olla osallisena ihmisten elämässä mitä moninaisimmissa yhteyksissä - syntymästä kuolemaan ja siksi koko elämän läpi kantava turvallisuus on noussut yhdeksi tärkeimmistä aiheista minulle.

Mika Törrö Suomen vahvin mies

Olen Mika Törrö, Suomen vahvin mies. Elämäni ei ole ollut helpoimmasta päästä. Nuorena elämä vei koulukotiin, asumaan puistonpenkeille ja vuosiksi vankilaan. Nupin sekoittaneet päihteet ovat nykyään vaihtuneet puntteihin ja tehotreeneihin. Isosta, arasta pojasta on kasvanut lasten rakastama jätti, jolla on tavoite: olla jonain päivänä maailman vahvin mies. Tulen kertomaan elämäntarinani Juupajoelle 2.11. järjestettävään Juupajoen päihdevalistusmallin päihdepäivään.

Kolme tavallista äitiä

Olemme kolme tavallista äitiä, joilla on yhtä tavalliset lapset. Tulemme kertomaan teille kokemuksemme siitä, minkälaista elämä on, kun oma lapsi sairastuu päihderiippuvuuteen. Kerromme, kuinka vaikeista asioista voi selvitä, vaikka kaikki eivät selviäkään. Tämän asian tultua osaksi elämää, se ei enää koskaan poistu. Tärkeä viestimme kaikille nuorille ja heidän vanhemmilleen on, että päihderiippuvuuteen voi sairastua kuka tahansa, riippumatta lähtökohdista ja perhetaustoista. Ainoa varma keino olla sairastumatta on se, ettei edes kokeile. On tärkeää, että uskaltaa kysyä, puhua ja puuttua. Tulemme Juupajoelle kertomaan erilaiset tarinamme.

Pirkun lapset ovat kovan kautta, eri reittejä kuivilla, juuri nyt. Merin lapsi selvisi tehohoidosta henkiin, muttei koskaan enää elä. Silja kertoo siitä, kuinka saman perheen, samoista vanhemmista ja saman kasvatuksen saaneet lapset voivat tehdä aivan erilaisia valintoja. 

juupajoki vaakunaJuupajoen kunta

Koskitie 50
35500 Korkeakoski

Kunnanviraston aukioloajat
ma 9.00 - 16.00
ti - pe 9.00 - 15.00

1

juupajoki vaakunaJuupajoen kunta

Koskitie 50
35500 Korkeakoski

3

Kunnanviraston aukioloajat
ma 9.00 - 16.00
ti - pe 9.00 - 15.00