Hyppää sisältöön
kaislikko.jpg
Copyright 2021 - Perusvarma Juupajoki -logo, linkki etusivulle

Hirvikolareita sattuu kaikkina vuodenaikoina, mutta niiden vaara on suurimmillaan syksyn tullen ja hirvenmetsästyksen alkaessa. Liikenne- ja viestintäviraston mukaan selvästi eniten onnettomuuksia tapahtuu syyskuusta joulukuuhun yltävällä jaksolla, kello 16 ja puolen yön välisenä aikana. Jokainen autoilija voi itse pienentää onnettomuusriskiä omalla ajokäyttäytymisellään.

Liikenneturva muistuttaa, että hirvikolarin syntyyn on usein myötävaikuttamassa jokin häiriötekijä kuten näköeste, vastaantulija, huonot sääolot tai kuljettajan ajatusten suuntautuminen muuhun toimintaan, joka vaikeuttaa tielle säntäävän hirven huomaamista. Ajonopeuden lasku antaa lisäaikaa reagoida äkillisiin tilanteisiin ja lieventää myös vammoja mahdollisen törmäyksen sattuessa.

Kaksi kolmesta hirvionnettomuudesta tapahtuu hämärän tai pimeän aikaan

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat tutkivat vuosina 2010−2019 kaikkiaan 25 kuolemaan johtanutta eläinonnettomuutta, joissa kuoli 25 henkilöä. Hirvionnettomuuksista alle kolmannes tapahtui hirvivaara-alueella ja kaksi kolmesta tapahtui hämärän tai pimeän aikaan. Onnettomuustietoinstituutti kertoo Liikennevakuutuskeskuksen artikkelissa, että tutkijalautakuntien mukaan onnettomuuksille tyypillinen riskitekijä oli se, että kuljettajat eivät alentaneet ajonopeuttaan hirvivaaran tai heikentyneiden olosuhteiden, kuten sateen, pimeyden tai kirkkaan auringonpaisteen, vuoksi.

Yhtenä keinona hirvionnettomuuksien vähentämiseksi tutkijalautakunnat esittävät, että kuljettajia tulee valistaa alkusyksyn hirvivaarasta sekä siitä, että liikuttaessa hirvivaroitusalueella ajonopeutta tulee vähentää. Hirvien havaitsemista voidaan edistää tienvarsien raivausta tehostamalla.

Toiminta riistaonnettomuuden sattuessa

Varoita muuta liikennettä ehkäistäksesi lisäonnettomuudet. Aseta varoituskolmio 200-300 metrin päähän onnettomuuspaikasta tien riskialttiimmalle puolelle. Laita ajoneuvosi hätävilkut päälle ja siirrä se mahdollisuuksien mukaan tien reunaan tai pysähtymislevikkeelle. Huolehdi loukkaantuneista taitojesi ja kykyjesi mukaan.

Soita hätänumeroon 112. Riistakolarit tulee aina ilmoittaa poliisille. Kerro onnettomuuspaikka mahdollisimman tarkasti ja odota hätäkeskuksen ja/tai poliisin lupaa poistuaksesi paikalta.

Kolaripaikka tulee merkitä heti, kun muuta liikennettä on varoitettu, loukkaantuneista huolehdittu ja poliisille ilmoitettu. Tähän tarkoitukseen voi käyttää tulostettavaa riistaonnettomuusmerkkiä tai sen puuttuessa jotain hyvin näkyvää esinettä, kuten muovipussia. Merkki asetetaan kohtaan, jossa onnettomuudessa kuollut eläin on tai josta loukkaantunut eläin on kadonnut metsään. Jos eläin on kuolleena tiellä, siirretään se mahdollisuuksien mukaan tien pientareelle.

Paikan merkitseminen ja hyvä paikkakuvaus edesauttavat tehokasta jälkiselvitystyötä ja helpottavat loukkaantuneen eläimen löytämistä.

Eli:

  • Varoita muuta liikennettä
  • Huolehdi loukkaantuneista
  • Hälytä poliisi paikalle soittamalla hätänumeroon 112
  • Anna riittävä paikkakuvaus
  • Merkitse onnettomuuspaikka

 

Lähteet:

https://www.liikenneturva.fi/liikenteessa/elainkolarit/#68d7602c

https://www.lvk.fi/liikennevakuutuskeskus/tiedotteet/2021/Kymmenessa-vuodessa-20-kuolemaan-johtanutta-hirvionnettomuutta/

https://riista.fi/riistatalous/riistavahingot-ja-konfliktit/toiminta-riistaonnettomuuden-sattuessa/

www.traficom.fi

juupajoki vaakunaJuupajoen kunta

Koskitie 50
35500 Korkeakoski

Kunnanviraston aukioloajat
ma 9.00 - 16.00
ti - pe 9.00 - 15.00

1

juupajoki vaakunaJuupajoen kunta

Koskitie 50
35500 Korkeakoski

3

Kunnanviraston aukioloajat
ma 9.00 - 16.00
ti - pe 9.00 - 15.00